Deskundigheid patiënt nog vaak miskend

In april 2007 ondertekende Piet Vanthemsche, toenmalig topman van het Federaal Geneesmiddelenagentschap (FAGG), enthousiast een samenwerkingsakkoord met Test-Aankoop (TA) over het Meldpunt Geneesmiddelen dat die consumentenorganisatie in 2006 opstartte. Het FAGG beloofde de gesignaleerde problemen met medicamenten te analyseren en er lessen uit te trekken en dan 'terug te koppelen' naar TA en patiënt.
Zestien maanden later blijkt het enthousiasme bekoeld te zijn, zegt Test-Aankoop. 'Het akkoord heeft zelfs een tijd stilgelegen omdat het fagg vragen had over de privacy en zo'. Ook de terugkoppeling van de resultaten noemt het problematisch.

'We hebben vaak de indruk dat zij, net als velen, de deskundigheid van de patiënt voor medicamenten nog miskennen. Ook sommige artsen. Dat is een van de redenen waarom een meldpunt nodig is. De meldingen die we ontvangen, zijn echter ernstig. Patiënten weten heus wel wat ze zeggen. Patiënten zijn de eerste deskundigen. Zij slikken die pillen, zij voelen de effecten en kunnen die met grote precisie beschrijven. Dat melden ook alle Europese zusterorganisaties en daar is intussen al onderzoek over gebeurd en dat bevestigt dit allemaal; het is dus evidence based, zoals dat hoort in de gezondheidszorg', zegt Martine Van Hecke van Test-Aankoop-Gezondheid.

Ann Lievens, apotheker van die organisatie: '370 meldingen in twee jaar, dat is geen stortvloed; het zijn stuk voor stuk weloverwogen dossiers. Ze gaan over alle geneesmiddelen, met een uitschieter voor de cardiovasculaire. Driekwart gaat over onverwachte nevenwerkingen: suïcideneiging bij gebruik van het rookstopmiddel champix; levercomplicaties bij het antibioticum Avelox en de ontstekingsremmer Mesulid. Het agentschap moet die meldingen bekijken als een verrijking, niet als een vervelend ding dat op hun tafel komt.'

Test-Aankoop zegt dat 'de minister van Volksgezondheid Laurette onkelinx (PS) positief is over het Meldpunt. Het Vlaams Patiëntenplatform werkt mee en de Franstalige tegenhanger ook. De ziekenfondsen zijn positief; de CM heeft zelfs een link op zijn website. En de Europese Commissie werkt regelgeving uit waarin deze meldpunten een plaats krijgen'.

fagg-topman Xavier De Cuyper ontkent dat hij sceptisch of terughoudend is. 'Er zijn wel discussiepunten: het advies van de privacy-commissie moeten we nog verwerken in onze overeenkomst, over de communicatie over bevindingen moeten er meer precieze afspraken komen. En Test-Aankoop is niet onze enige partner: er zijn ook de artsen en apothekers.'

Het FAGG erkent dat het 1 tot 2jaar nodig heeft om de achterstand in de erkenning van geneesmiddelen (10 tot 12.000) weg te werken maar dat is geen rem op deze samenwerking, zegt het.
08 aug 2008 09u19
zie ook rubriek