Medemens aantrekkelijker na paar goede glazen

Dat de mens na het drinken van enkele stevige pinten of goede glazen wijn het leven vaak door een wat rooskleuriger bril ziet, weet elke ervaringsdeskundige. Maar we vinden in die licht benevelde toestand andere mensen ook aantrekkelijker, zo schrijft de Sunday Telegraph. Met alle mogelijke gevolgen vandien.
Onderzoekers aan de universiteit van Bristol lieten van een groep vrijwilligers de helft cocktails met vodka en de andere helft alcoholvrije dranken met dezelfde smaak drinken en vroegen hen een half uur later om de aantrekkelijkheid van 20 mannen- en 20 vrouwengezichten te bepalen op een schaal van 1 tot 7.

Roze bril
Degenen die alcohol hadden genuttigd bleken alles door een roze bril te zien, want zij gaven punten die gemiddeld 10 procent hoger lagen dan die van de "nuchtere" proefkonijnen. Sterker nog, bij de mannelijke deelnemers bleek die tolerante toestand 24 uur later nog altijd door te werken. Je hoeft daarvoor geen halve fles whisky achterover te slaan want dit effect bleek al op te treden na het equivalent van twee stevige pinten.

Experimenteel psycholoog
De vorsers denken dat dit komt doordat alcohol de striatum stimuleert, een deel van het brein dat een rol speelt bij het bepalen van wat we mooi en aantrekkelijk vinden. Maar dr. Marcus Munafo, een experimenteel psycholoog die het onderzoek leidde, trok ook een serieuze les uit de resultaten: "deze conclusies zijn belangrijker vanwege de gevolgen van de rol die alcohol speelt, bijvoorbeeld bij het hebben van al dan niet veilige seks".
11 aug 2008 08u37
Bron: De Morgen
zie ook rubriek