Elk jaar vallen 200.000 doden door medicijnen

Jaarlijks sterven 194.500 Europeanen aan de medicijnen die hen hadden moeten genezen: het gebruik van verkeerde geneesmiddelen, het verkeerd gebruik van de juiste geneesmiddelen, over- en onderdosering, niet-gebruik en ongewenste nevenwerkingen. Dat berekende de Pharmaceutical Group of the European Union (PGEU) in zijn rapport 'Targetting adherence'.
Therapietrouw
Het juiste gebruik van medicijnen en het volhouden daarvan ('therapietrouw') is een groot probleem: 20 tot 30 procent van de patiënten houdt zich niet aan het behandelingsschema. Voor preventieve behandelingen loopt dit op tot 30 à 40 procent. Bij chronische aandoeningen tot 50 procent. In Europa neemt maar de helft van de patiënten zijn cholesterolmiddel langer dan een half jaar. Eén op de twee astmalijders inhaleert zijn medicijnen verkeerd. Bij aids-lijders bedraagt de therapietrouw 70 procent.

Ziekenhuizen
Ziekenhuizen werken ondertussen hard aan de wegwerking van fouten bij de ronddeling van medicatie. Gebleken is dat dit een van de oorzaken is van onnodige 'ziekenhuisdoden'.

apothekers
In de aanmoediging van het juiste gebruik van het juiste geneesmiddel, hebben apothekers een zware rol, zegt weekblad De Apotheker. Het wijst op een Luxemburgs onderzoek dat leert dat de rol en de plaats van de apotheker grote verschillen vertonen in Europa. Alleen al de aantallen leren veel: België heeft ruim 5.000 apotheken, of één per 2.080 inwoners. In Frankrijk is er een apotheek per 2.800 inwoners, in Zwitserland een per 4.500, in Luxemburg een per 5.700 en in Nederland een per 9.000.

In Denemarken één per 12.000.In België spant Vlaanderen de kroon met 65 procent van de apotheken voor 59 procent van de bevolking; Wallonië heeft 31 procent van de apotheken en van de bevolking. Brussel heeft maar 150 apotheken (3 procent) voor 10 procent van de bevolking.
11 aug 2008 08u38
Bron: De Morgen
zie ook rubriek