Pil beïnvloedt partnerkeuze

De pil heeft een invloed op de partnerkeuze en kan zelfs het einde van een relatie inluiden. Door het hormonale voorbehoedsmiddel zouden vrouwen immers andere mannen kiezen dan wanneer ze hun natuurlijk instinct zouden volgen. Tot die vaststelling komen wetenschappers van de universiteit van Liverpool in een studie.
Zij bevroegen honderd vrouwen, telkens voor en nadat ze de pil hadden genomen. Ze werden geconfronteerd met zes mannen en moesten zeggen wie ze het aantrekkelijkst vonden.

Een vrouw is van nature aangetrokken door de geur van mannen die genetisch van haar verschillen omdat dit bevorderlijk is voor een probleemloze voortplanting. Door de pil kiest de vrouw echter een partner die genetisch op haar lijkt. Deze 'verstoring' van de instinctieve partnerkeuze zou een hoger risico op miskramen, vruchtbaarheidsproblemen en een langere duur tussen zwangerschappen met zich meebrengen.

ouders die genetisch op elkaar lijken, krijgen kinderen met een minder goed immuunsysteem of met aangeboren ziekten, volgens de studie, die evenwel beperkt was van opzet en grootte.

Volgens de onderzoekers kan de pil ook relatieproblemen met zich meebrengen. als een vrouw stopt met de pil, zal ze haar partner mogelijk niet meer zo aantrekkelijk vinden.
13 aug 2008 09u20
zie ook rubriek