Apothekers minst veilig in Brussel

Eén Brusselse apotheker op de twee is slachtoffer van geweld. Een derde kreeg al te maken met een gewapende overval. Het aantal gewapende overvallen op apotheken stijgt. Dat stelt de federale politie vast. Tot en met 2007 was er een daling merkbaar, maar het eerste semester van dit jaar belooft weinig goeds. Vooral in de gemeenten Schaarbeek, Anderlecht en Brussel vond een record aantal overvallen plaats.
De eerste zes maanden vonden er vijftig overvallen in de hoofdstad plaats, terwijl er in heel 2007 slechts 56 waren. Een derde van de gewapende overvallen op apotheken in ons land vindt plaats in Brussel. apothekers in het hele land en vooral in Brussel zouden meer en meer te maken krijgen met geweldplegingen. Maar daar merkt de Algemene Farmaceutische Bond (apb) niets van.

Het vak is volgens hen altijd al kwetsbaar geweest en een makkelijk doelwit voor overvallers. Van een toename van die agressie is volgens de apb geen sprake.

Volgens de APB gebeuren in België jaarlijks ongeveer 200 geweldplegingen tegen apothekers. Dat zijn niet enkel de gewapende overvallen, maar ook agressieve diefstallen zonder wapen en aanvallen van gewelddadige klanten. Twee derde van die aanvallen op apothekers heeft in Brussel plaats. Meer dan de helft van de Brusselse farmaceuten zegt al te maken hebben gehad met geweld. Maandag nog verwondde een ontevreden klant een apotheker uit Ukkel omdat het geneesmiddel dat hij zocht niet meer verkocht werd.

Bij de helft van de overvallen wordt er geld gestolen, bij een vijfde medicijnen en bij 16 procent verdovende middelen.

Sinds eind 2006 worden mensen die fysiek geweld plegen tegen apothekers, artsen en verplegers zwaarder bestraft.

Wanneer na een aanval de apotheker tijdelijk arbeidsongeschikt is, krijgt de dader een minimumstraf van vier maanden cel. Voordien was dat maar twee maanden.

Wanneer het slachtoffer blijvend arbeidsongeschikt is, wordt de dader veroordeeld tot minimum vier jaar in plaats van twee jaar.
14 aug 2008 08u44
zie ook rubriek