Verzorgingstehuis stopt met reanimeren 70-plussers

Bewoners van het St. Pieters en Bloklands Gasthuis in Amersfoort hebben geschokt gereageerd op een brief die ze van de directie hebben gekregen. Daarin staat dat bewoners ouder dan 70 jaar niet meer worden gereanimeerd.
Volgens het gasthuis is reanimatie bij 70-plussers zo schadelijk, dat de levenskwaliteit ernstig kan verminderen. Bewoners en familieleden reageren verontwaardigd in het Algemeen Dagblad. ‘Dit lijkt wel een opruimmentaliteit,’ aldus de dochter van een 85-jarige bewoonster.

Het gasthuis heeft laten weten alleen nog maar te reanimeren als iemand schriftelijk aangeeft dat te willen.

Maar, zo merkt de bezorgde dochter op: ‘Hoe weet het personeel zo vlug of mijn moeder gereanimeerd wil worden? Het verloop onder het personeel is bovendien ontzettend groot.’

Verschillende instanties hebben afkeurend gereageerd. De Nederlandse Hartstichting vindt het ‘belachelijk’ een leeftijdsgrens te stellen aan reanimatie, zoals in de brief staat.

,,Uit recent onderzoek van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam blijkt dat 89 procent van de overlevenden na reanimatie nog zelfstandig kan functioneren,’’ zegt Ank van Drenth, arts bij de hartstichting. ,,Zelfs mensen van boven de 70 jaar.’’

Zou de discussie eigenlijk niet omgedraaid moeten worden? Altijd proberen het leven van iemand proberen te redden, tenzij hij of zij aangeeft dat niet meer te willen. Dat klinkt mij een stuk mensvriendelijker in de oren!
18 aug 2008 08u21
Bron: De Morgen
zie ook rubriek