16.000 Vlaamse meisjes missen vaccinatie tegen baarmoederhalskanker

De huisartsen zijn wanhopig op zoek naar middelen om de 16.000 Vlaamse meisjes van 12 jaar te vinden die zich niet spontaan laten vaccineren tegen het Humaan Papillomavirus, het virus dat verantwoordelijk is voor 70 procent van de baarmoederhalskankers.
De huisartsen en andere gezondheidsdiensten hadden erop gerekend dat de Vlaamse overheid de vaccinatie tegen het virus vanaf het schooljaar 2008-2009 algemeen zou maken, zoals de Hoge Gezondheidsraad had aanbevolen. Maar daarvoor was een akkoord nodig met de federale overheid en dat is er niet "want de regering van de Franse gemeenschap wil niet meedoen".

Kostprijs
Het gevolg is dat van de 32.000 Vlaamse meisjes maar de helft gevaccineerd zal worden: degenen die dat op eigen initiatief en op eigen kosten laten doen door hun huisarts. De andere 16.000 zullen dat niet doen omdat zij of hun ouders er niet vanaf weten, niet overtuigd zijn, het vergeten, niet weten hoe dat aan te pakken, denken dat kanker alleen bij anderen voorkomt, of terugschrikken voor de kostprijs. Om die 16.000 toch te bereiken en te overtuigen, alarmeert het Syndicaat van de Vlaamse Huisartsen (svh) de gemeenten. Zij kunnen de betrokkenen aanschrijven en een deel van de kosten betalen.

Het vaccin, dat in drie keer moet worden toegediend, wordt ten dele terugbetaald door het ziekenfonds, maar de patiënt moet nog 30 euro zelf betalen, plus het remgeld voor drie doktersbezoeken.
Federaal minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) bekijkt of het kan dat ze alleen met Vlaanderen een akkoord zou sluiten.
18 aug 2008 08u27
Bron: De Morgen
zie ook rubriek