Directeur verzorgingshuis verdedigt omstreden reanimatiebeleid

De directeur van het Sint Pieters en Bloklands Gasthuis in het Nederlandse Amersfoort dat in opspraak is gekomen vanwege zijn reanimatiebeleid, heeft op de Nederlandse tv het omstreden beleid verdedigd in het discussieprogramma Knevel en Van den Brink.
Afgelopen weekeinde werd bekend dat bewoners van het verzorgingshuis niet meer worden gereanimeerd na bijvoorbeeld een hartstilstand, tenzij zij expliciet hebben aangegeven dat wel te willen.

Het verzorgingshuis wilde op deze manier proberen recht te doen aan de zelfbeschikking van de bewoners over hun eigen leven, verklaarde directeur Hans Olgers. Dat ging volgens de directeur in goed overleg met de cliëntenraad. Ook is het beleid juridisch getoetst, voordat het werd voorgelegd aan de cliënten, zei Olgers. "Voor de ophef van dit weekeinde, leidde het beleid in het verzorgingshuis dan ook niet tot onrust."

In de Nederlandse Tweede Kamer (parlement) deed het bericht over het beleid veel stof opwaaien. Het CDA sprak van "ernstige leeftijdsdiscriminatie". De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft een onderzoek ingesteld. Het Amersfoortse verzorgingshuis maakte eerder deze dag vanwege de commotie bekend af te zien van de omstreden reanimatiestop.
19 aug 2008 08u37
Bron: De Morgen
zie ook rubriek