Extra reden om met diabetes vaker broccoli te eten

Britse onderzoekers hebben een stof in broccoli aangewezen die goed is voor de bloedvaten. Dat bestanddeel gaat mogelijk processen tegen die bij diabetes in het lichaam zorgen voor schade aan bloedvaten.
Onderzoekers van de Universiteit van Warwick in Engeland vonden in broccoli de stof sulforafaan. Ze zagen dat dit bestanddeel ervoor zorgt dat het lichaam bepaalde enzymen aanmaakt die de bloedvaten beschermen. Ook zorgt sulforafaan voor een verlaging van moleculen die cellen beschadigen (een afname van 73 procent).

De onderzoekers concluderen dat broccoli dankzij dit speciale bestanddeel de schade aan bloedvaten bij diabetes kan helpen repareren. Ze zullen nog meer onderzoek doen om dit te onderbouwen.

Mensen met diabetes type 2 hebben een grotere kans op hart- en vaatziekten. Alles wat daartegen helpt is meegenomen. Een extra reden om wat vaker broccoli op het menu te zetten!
19 aug 2008 08u43
zie ook rubriek