Slechts de helft van bezorgde jongeren doet een soa-test

Bijna de helft van seksueel actieve jongeren tussen de 18 en 35 jaar heeft zich wel eens zorgen gemaakt over of ze een soa hebben. Van deze bezorgde jongeren doet slechts de helft een soa-test.
De belangrijkste redenen die ze aanvoeren om af te zien van een soa-test, zijn ‘ik heb geen lichamelijke klachten’ en ‘ik durf niet’. In haar nieuwe Vrij Veilig Campagne pakt soa aids Nederland deze redenen aan, die zijn gebaseerd op misverstanden. Het advies is om condoomgebruik vol te houden tot je zeker weet of je soa-vrij bent na een soa-test. jongeren gaan relatief vaak kortdurende, opeenvolgende liefdesrelaties aan waarbij het merendeel na verloop van tijd het condoom achterwege laat zonder eerst een soa-test te doen. Hierdoor neemt het risico op verspreiding van soa’s toe.

Testen: wie, waar, waarom?
Van alle jongeren tussen de 18 en 35 jaar, zowel bezorgd als onbezorgd, heeft eenderde ooit een soa-test gedaan. Vrouwen laten zich vaker testen dan mannen. De belangrijkste redenen om wel een soa-test te doen, zijn ‘ik doe het voor de zekerheid’, ‘omdat ik onveilige seks heb gehad’, ‘ik begin aan een nieuwe relatie’ en ‘ik heb lichamelijke klachten’. Onder seksueel actieve 15- tot 17-jarige jongeren is een soa-test nog minder gangbaar. In deze leeftijdscategorie heeft 5% ooit een soa-test gedaan. Daar staat tegenover dat een kwart van de 15- tot 17-jarigen zich wel eens zorgen heeft gemaakt over een soa.

Zo’n 50% van de jongeren gaat voor een soa-test naar de huisarts en ruim eenderde gaat naar een GGD of soa-poli. Het advies is om gedurende drie maanden condoomgebruik vol te houden. Na drie maanden kunnen beide partners zich namelijk op soa’s en hiv laten testen. Soa’s kunnen goed worden behandeld of de schade kan worden beperkt. Een hiv-infectie is dankzij aidsremmers te behandelen maar niet te genezen. Ben je beide soa-vrij, dan kun je stoppen met condooms.

Condooms
Bij one-night stands gebruikt meer dan driekwart van de 15- tot 35-jarige jongeren een condoom. Zodra er sprake is van een beginnende relatie of wanneer men vaker met dezelfde partner seks heeft, neemt het condoomgebruik snel af. Ruim vier op de tien jongeren is binnen drie maanden gestopt met condoomgebruik. Er is een groeiend vertrouwen in de ander waardoor de noodzaak verdwijnt zich tegen soa’s te beschermen. Dit is ten onrechte zoals
blijkt uit het hoge aantal soa’s dat in Nederland onder jongeren wordt aangetroffen.

Wie anders dan het monster van Frankenstein?
In de tv-spots spelen het monster van Frankenstein, zijn liefje Sally en dr. Frankenstein de hoofdrollen. Ook het monster van Frankenstein heeft wel eens seks. Hij staat letterlijk symbool voor het meenemen van soa’s uit vorige relaties. Want het monster is opgebouwd uit lichaamsdelen van verschillende mensen. Voor het geval hij dat zelf had vergeten, helpt zijn liefje Sally hem daar wel aan herinneren door uit te roepen: ‘But that could me anyone’s penis!’ In een andere spot is het de beurt aan het monster om Sally ermee te confronteren dat je van een soa geen lichamelijke klachten hoeft te hebben. In de derde spot rekent dr. Frankenstein af met de angst die er kan zijn voor een soa-test.
19 aug 2008 09u10
zie ook rubriek