Kauwgum na buikoperatie

Kauwgum heeft een positief effect op de darmfunctie, want kauwen stimuleert de zenuwen in het maagdarmkanaal. Daardoor kunnen patiënten eerder herstellen na grote buikoperaties. Dit blijkt uit onderzoek van het St. Mary’s Hospital in Londen.
Het onderzoek werd gehouden onder 158 patiënten. Een groep patiënten kreeg de dag na de operatie drie keer daags suikervrije kauwgum voor een periode van vijf tot 45 minuten. De resultaten werden vergeleken met patiënten die geen kauwgum kregen.

Het bleek dat bij de patiënten die kauwden de peristaltiek van de darm eerder op gang kwam. Ze hadden eerder flatulentie en ontlasting dan de andere patiënten. Volgens de onderzoekers doordat kauwen een beetje op eten lijkt. Daar reageren de zenuwen in de darmen op. Ook worden de speekselklieren en de lever gestimuleerd.

Elke buikoperatie heeft als gevolg dat de darmfunctie vertraagt of zelfs wordt stilgelegd. Daardoor ontstaat ook de kans op een ileus, wat kan leiden tot ernstige complicaties. Om dit zo veel mogelijk te voorkomen, pleiten de onderzoekers voor het geven van kauwgum.

Het is niet voor de eerste keer dat dit verband werd gesigaleerd. Uit een publicatie in Urology, eerder dit jaar, bleek dit effect ook al bij kinderen die een laparotomie hadden gehad.

In het Londense onderzoek constateerde men ook dat de periode na de operatie korter werd. De patiënten die kauwgum kregen gingen gemiddeld een dag eerder met ontslag. Maar de onderzoekers willen dit verband nog nader onderzoeken.

Wel is al berekend dat een kortere ziekenhuisopname dankzij kauwgum de Britse gezondheidszorg miljoenen ponden kan schelen. Gezien het feit dat er jaarlijks meer dan 31.000 darmoperaties in Engeland worden verricht en een overnachting in het ziekenhuis ongeveer £ 200,- kost.
21 aug 2008 08u46
Bron: Bijzijn.nl
zie ook rubriek