Officiële wilsverklaring euthanasie wekt illusies

Vanaf 1 september is het mogelijk een officiële wilsverklaring euthanasie te laten registreren bij het gemeentebestuur.
Vanaf maandag kan je bij je gemeentebestuur laten registreren dat je een 'wilsverkaring euthanasie' hebt, waarin je kan verklaren euthanasie te willen als je in een onomkeerbaar coma zou terechtkomen. Dat signaal komt dan in de computers van Volksgezondheid, samen met de adressen van vertrouwenspersonen die je hebt aangewezen om je wensen te verduidelijken. artsen kunnen dan nagaan of een patiënt een wilsverklaring heeft en wie de vertrouwenspersoon is.

Dat alles is de uitwerking van een stukje van de euthanasiewet van 2002. Het formulier verscheen al in 2003 in het Staatsblad. De registratie werd mogelijk door een besluit van april 2007. En nu kan ze beginnen. Snel is anders.

En dan nog wekt de regeling illusies. Stel niet te veel hoop op maandag. De gemeenten kregen pas deze week de instructies over de wijze waarop ze de gegevens elektronisch moeten inbrengen. Vergeef het de loketbediende als hij maandag nog niet alles weet.

De informatie aan de artsen die de databank moeten raadplegen, is nog niet verstuurd. En een brochure voor burgers die informatie vragen, is er nog niet.

De term 'wilsbeschikking euthanasie' wekt ook illusies, net zoals het begrip 'registratie'.

Niemand is verplicht zijn wilsverklaring te laten registreren. Als je naam niet in de databank voorkomt, is er nog geen zekerheid dat je geen wilsverklaring hebt.

Bovenal slaat de 'wilsverklaring euthanasie' alleen op 'een situatie van een onomkeerbaar coma'. In alle andere situaties - dementie, verlies van communicatiemogelijkheden, omkeerbaar coma - is de verklaring waardeloos. Het officiële formulier laat ook geen nuanceringen toe die de meeste mensen wel in zo'n document willen (geen reanimatie, geen kunstmatige beademing, en zo).

Over twee weken komt er een genuanceerder wilsverklaringsformulier. Huisartsen werken dit uit met de Federatie Palliatieve Zorg.
30 aug 2008 20u32
zie ook rubriek