Een op de drie kinderen kan niet goed schrijven

Een op de tien kinderen heeft zelfs zware schrijfproblemen. Dat blijkt uit een grootschalige enquête.
Een op de drie kinderen ondervindt kleine of grote problemen bij het leren schrijven. Een op de tien ondervindt zelfs zware schrijfproblemen. Dat blijkt uit een enquête die de pennenproducent Pelikan uitvoerde bij ouders, therapeuten en leerkrachten van het basisonderwijs. De rondvraag leverde informatie op over ongeveer 38.000 kinderen. Kinderen die al voor schrijfproblemen begeleiding krijgen, werden niet in de enquête opgenomen.

De meest voorkomende schrijfproblemen zijn: gespannen en krampachtig schrijven, een verkeerde pengreep en letters onregelmatig groot schrijven. Veel kinderen schrijven ook zeer traag en onleesbaar.

Volgens het onderzoek worden de schrijfproblemen 'almaar erger'. Dat zou te wijten zijn aan het feit dat onze kinderen op jonge leeftijd niet genoeg met hun handen werken, waardoor hun motoriek onderontwikkeld geraakt. Zo hebben meerdere kinderen, wanneer ze in het eerste leerjaar komen, geen uitgesproken linker- of rechterhandwerking en moeten leerkrachten hun grove motoriek nog bijschaven.

Maar ook het onderwijs treft schuld. Zo zouden linkshandigen geen goede instructies krijgen bij het leren schrijven.
30 aug 2008 20u43
zie ook rubriek