Borstkankerpatiënten stoppen te snel met medicatie

Een derde van de borstkankerpatiënten stopt met het innemen van geneesmiddelen die moeten voorkomen dat ze hervallen.
Het Onafhankelijk Ziekenfonds onderzocht gedurende drie jaar hoe trouw 1.470van zijn leden met borstkanker hun pillen bleven nemen.

Het gaat vooral om de geneesmiddelen tamoxifen en/of de modernere aromatase-inhibitor. Die onderdrukken bepaalde hormonen die het kankerweefsel doen voortwoekeren. Die pillen moeten minstens drie tot vijf jaar of soms langer genomen worden.

Volgens Hilde Celis van de studiedienst van het Onafhankelijk Ziekenfonds is de 'therapietrouw' van kankerpatiënten daarmee even slecht als bij patiënten met andere chronische aandoeningen zoals bijvoorbeeld hartproblemen en hoge bloeddruk. Ook zij moeten soms levenslang hun pillen blijven pakken, maar vergeten dat op den duur. Toch is borstkanker de belangrijkste oorzaak van kankersterfte bij vrouwen. Borstkanker vertegenwoordigt ook een derde van alle nieuwe kankergevallen bij vrouwen per jaar.

Vooral de vrouwen die er het slechtst aan toe zijn, vergeten het vaakst hun pillen te nemen. Hoe vroeger de vrouwen stoppen met de behandeling, hoe groter de kans dat de borstkanker terugkeert.
30 aug 2008 20u44
zie ook rubriek