Geen kanker na 80ste verjaardag

Eenmaal de 80 gepasseerd, kan je er zeker van zijn dat je geen kanker meer zal krijgen. Dat leidt Richard Wilson, verbonden aan de universiteit van Harvard, af uit een onderzoek over honderdjarigen. Het blijkt dat deze kranige oudjes atypisch ongedeerd blijven door kankers. Bij 80-plussers daalde de kans op kankers tot bijna nul procent. Dat staat te lezen in het wetenschappelijke tijdschrift American Association of Cancer Research.
Redenen
Volgens Wilson kunnen een boel redenen dienen als verklaring voor de daling in het voorkomen van kanker. De belangrijkste zijn: een verandering in eetpatroon, waardoor minder kankeropwekkende stoffen worden opgegeten; gewichtsverlies, minder gebruik van alcohol en tabak en minder blootstelling aan toevallige kankerverwekkende stoffen.

Minder voorkomen
Uit eerdere analyses van de motraliteitscijfers bij kanker patiënten was al gebleken dat de sterfte afvlakt boven de leeftijd van 75 jaar. Deze bijkomende studies van de autopsie steunt de hypothese dat kanker zich minder vaak voordoet op hoge leeftijd en dat ze minder sterk zijn dan in jonge patiënten.
30 aug 2008 20u47
Bron: De Morgen
zie ook rubriek