EU wijst op risico's van behandelingen met botox

Het Europese geneesmiddelenbureau Emea registreerde de voorbije jaren meer dan 600 patiŽnten die problemen kregen na een behandeling met botox. Achtentwintig mensen overleden aan de gevolgen van de behandeling, zo bericht het Duitse blad Focus in zijn nieuwe editie.
Negatieve gevolgen
Emea vergaarde gegevens over de gevolgen van botoxbehandelingen in Europa. Tot augustus 2007 telde het EU-agentschap met zetel in Londen meer dan 600 dossiers over mensen die ernstige negatieve gevolgen ondervonden van injecties met botox (botuline toxine). In 28 gevallen gingen de patiŽnten dood.

In juli vorig jaar had de Europese Unie de gezondheidssector gewaarschuwd voor de risico's die verbonden zijn met het gebruik van deze toxine. De beleidsmakers versterkten de voorzorgsmaatregelen bij de behandelingen en vervolledigden de lijst van mogelijke ongewenste effecten.

Risico's van overdosis
Begin dit jaar wees ook de Amerikaanse Food and Drug Administration op de risico's van een overdosis botox. Bij het gebruik voor therapeutische doeleinden, bijvoorbeeld om oogaandoeningen of neurologische spierziekten te behandelen, kan de behandeling voor ademhalingsproblemen zorgen en in de meest ernstige gevallen kan ze dodelijke gevolgen hebben.

Rimpeltjes
Miljoenen mensen ondergaan een botoxbehandeling om rimpeltjes weg te gommen. Dit gebruik voor cosmetische doeleinden heeft echter nog nooit tot dodelijke slachtoffers geleid, zo beklemtoonde de FDA. Het agentschap verbood de substantie niet.
01 sep 2008 09u17
Bron: De Morgen
zie ook rubriek