Plastische chirurgie om pesten te vermijden

Jonge meisjes laten zich steeds vaker door chirurgisch bijwerken om te voorkomen dat ze wegens hun uiterlijk worden uitgelachen. In Groot-Brittannië neemt het aantal schoonheidsoperaties bij pubers zelfs alarmerende proporties aan.
De plastische chirurg Douglas McGeorge stelt in de Britse krant Daily Mail tot zijn ontzetting vast dat hij steeds vaker pubermeisjes op consultatie krijgt, die hem vragen om een neuscorrectie of een borstvergroting uit te voeren.
“Het zijn er steeds meer, en ze worden steeds jonger”, zegt de arts. “Een meisje van veertien vroeg om een neuscorrectie. Ze was heel onzeker geworden over haar uiterlijk, nadat ze uit drie scholen was weggepest.”

Hoeyberghs
“Schoonheidsoperaties bij jongeren hebben altijd bestaan”, stelt Jeff Hoeyberghs van de Wellness-kliniek in Genk. “Het corrigeren van flaporen bij kinderen van zes ŕ zeven jaar is het bekendste voorbeeld. In die leeftijd worden kinderen immers bewust van hun uiterlijk. Het is dan dat pestgedrag ontstaat.”

“In de puberteit komt daar nog bij dat de jongeren plots heel erg groeien. Het komt inderdaad vaak voor dat jongeren dan een negatief zelfbeeld ontwikkelen, omdat hun neus plots heel groot is, hun kin te lang of hun borsten klein. als het hen kan helpen zich te ontwikkelen zonder complexen, kan plastische chirurgie een goede zaak zijn”, aldus nog Hoeyberghs. “Natuurlijk kan een schoonheidsoperatie bij minderjarigen alleen als de ouders het ermee eens zijn. Tenzij het om een ernstig onevenwicht gaat in het uiterlijk, stel ik de ouders altijd voor niet te opereren voor hun kind zestien is."

"We krijgen ook vaak vragen om een liposuctie uit te voeren bij minderjarigen. Maar dat vind ik in principe ongepast. Kinderen moeten gezond leren leven. Een schoonheidsoperatie kan alleen als er geen ander redmiddel is.”
01 sep 2008 09u22
zie ook rubriek