Notenallergie neemt gevoelig toe

Christina Desforges was 15 toen ze stierf. Een kus van haar vriend, die kort tevoren een boterham met pindakaas gegeten had, werd de jonge Canadese fataal. Wereldwijd is de zeer gevaarlijke pinda-allergie de jongste vijf jaar spectaculair gestegen.
Het grootste probleem met de pinda is dat het om een zeer gevaarlijke allergie gaat, die net als wespengif een dodelijke shock kan teweegbrengen. In de VS kost hij jaarlijks aan 50 tot 150 mensen het leven. In Groot-BrittanniŽ spreken dokters van een verdubbeling tussen 2001 en 2005 van pinda-allergielijders. In Duitsland reageert 1 kind op de 10 overgevoelig.

Britse artsen menen dat de vele crŤmes, badoliŽn en zalfjes voor kleine kinderen waarin aardnotenolie verwerkt zit, verantwoordelijk zijn voor deze dramatische toename. De vijand zou in plaats van via de mond, dus via de huid komen.

Volgens professor Jan Ceuppens, specialist allergieŽn van de KULeuven, blijft die hypothese onbewezen. ďIk denk dat het verbruik hoofdverantwoordelijk is. Het is geen toeval dat we die toename vooral in grote pindaverbruikende landen zien, waar de kleinste kinderen al pindakaas op de boterham krijgen.Ē

Naar analogie met de verhoogde pinda-allergie elders in de wereld, stelt professor Ceuppens in ons land een opvallende stijging van de hazelnootallergie vast. ďBijna alle Belgische kinderen ontbijten met Nutella- choco, muesli of ontbijtgranen. Stuk voor stuk voeding die hazelnoten bevat. BelgiŽ verbruikt enorm veel hazelnoten. Het verbruik op zich, te beginnen op de kinderleeftijd, werkt de allergie in de hand. Het is de periode waarin het immuunsysteem zich op de allergie toespitst.Ē
03 sep 2008 09u09
zie ook rubriek