Daar komt de griep weer

In de Verenigde Staten sterven elk jaar ongeveer 35.000 mensen - vooral ouderen - aan de griep. In België zijn dat er 1000, hoewel dit elk jaar sterk kan variëren.
"Zolang er geen algemeen griepvaccin beschikbaar is, bestaat de kans dat er een grieppandemie zit aan te komen. Maar wanneer dat zal gebeuren, weet niemand", zegt Geert Top, teamverantwoordelijke Infectieziekten bij het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid in de Streekkrant.

Het jaarlijkse griepvaccin is beschikbaar vanaf september. Dit vaccin krijgt elk jaar een andere samenstelling omdat de genetische code van griep jaar na jaar wijzigt. Een hele uitdaging voor onderzoekers. Dat zegt ook Steve Cochi, onderzoeker aan het Centers for Disease Control (CDC) in Amerika. Het CDC houdt zich bezig met de opvolging van infectieziekten over de hele wereld. "virussen verspreiden zich soms razendsnel. Dankzij genetisch onderzoek kunnen we het land van oorsprong bepalen en zo het virus proberen in te dijken."

Het CDC werkt hiervoor samen met de Wereldgezondheidsorganisatie die dan het land in kwestie het nodige advies verleent en eventueel - op vraag van dat land - de nodige hulp.

Vaccins bij de vleet
Om het virus voor te zijn, worden ook voorspellingen gemaakt naar de kans op een virusuitbraak. Zo wordt de verspreiding van de mazelen op de voet gevolgd. In Oostenrijk en Zwitserland was er onlangs nog een grootschalige uitbraak van de mazelenepidemie. "Hoe sterk deze landen ook ontwikkeld zijn, ze schieten tekort op het vlak van vaccinatieprogramma's. Elk jaar hebben ze problemen met de uitbraak van mazelen", aldus Cochi. Beide landen lijken er geen lessen uit te trekken. "Volgens de recentste prognoses van het CDC steken de mazelen nu ook al de Atlantische Oceaan richting de Verenigde Staten over."

Ook bij ons was er in juni nog een kleine uitbraak van mazelen binnen een Joodse gemeenschap in Antwerpen. "Niets om je zorgen over te maken", zegt Geert Top. "In België komen zo goed als geen mazelen meer voor, wellicht door de goede vaccinatiegraad." Hij waarschuwt wel voor een hoger risico op mazelen bij dertigers en veertigers. "Deze leeftijdsgroep is wellicht vatbaarder voor mazelen omdat ze minder gevaccineerd zijn dan andere leeftijdsgroepen."

preventie werkt
Wat wel nog voorkomt in België is de griep. Traditioneel situeert de piek van het aantal gevallen zich in het hartje van de winter. Wie zich nu al wil wapenen, kan in september al om een prikje gaan bij de huisarts. "Het is slechts met een goede preventieve aanpak, zoals in België ook gebeurt, dat we een eventuele grieppandemie kunnen voor zijn", aldus Geert Top.

In België wordt vaccinatie overgelaten aan het eigen initiatief. Er is wel een gedeeltelijke terugbetaling van het vaccin voor de risicogroepen. In Amerika krijgen alle kinderen tussen 6 maanden en 18 jaar een jaarlijks prikje. "Toch zijn er nog landen die zich de vaccins niet kunnen veroorloven. Het is ook duur, want elk jaar verandert het vaccin", benadrukt Steve Cochi. "Dieren kunnen ook drager zijn van het griepvirus. Dat maakt het zeer moeilijk om griep definitief uit te roeien. Maar de wetenschap blijft hier wel aan werken."

Ter info, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zal dit najaar de meest voorkomende griep in België H1N1 zijn. Zo weet je meteen welk vaccin je moet vragen bij je huisarts.
05 sep 2008 09u45
Bron: BodyTalk
zie ook rubriek