Nierfunctiestoornissen na stamceltransplantatie

Chronische nierziekten kunnen veroorzaakt worden door een combinatie van factoren, zoals de voorbehandeling met chemotherapie en totale lichaamsbestraling, nierschadelijke medicijnen en complicaties. Dat blijkt uit onderzoek van Sabina Kersting dat zij verrichtte bij twee grote groepen van patiënten die een stamceltransplantatie hadden gekregen in het UMC Utrecht.
Chronische nierziekten ontstaan bij meer dan 20% van de patiënten na een stamceltransplantatie (beenmergtransplantatie). Vrouwen, oudere patiënten en patiënten met al een lichte nierfunctiestoornis lopen een verhoogd risico. Het mechanisme dat aan chronische nierziekten na stamceltransplantatie ten grondslag ligt is niet duidelijk.

Daarnaast zag Kersting dat, hoewel het merendeel van deze patiënten kort na transplantatie acute nierproblemen kreeg, dit bij de meerderheid maar tijdelijk was. De oorzaak van deze tijdelijke nierfunctiestoornis is waarschijnlijk het nierschadelijke medicijn cyclosporine dat alle patiënten na een stamceltransplantatie krijgen.

De bevindingen van Kersting zijn van belang voor de meer dan 10.0000 mensen die jaarlijks wereldwijd een stamceltransplantatie ontvangen vanwege een bloed- of lymfklierziekte. Behandeling volgens de richtlijnen, opgesteld door behandelaren van nierziekten, dienen gevolgd te worden in de hoop dat hiermee voorkomen kan worden dat deze patiënten aan de dialyse komen.

Proefschrift: Kidney dysfunction after allogeneic stem cell transplantation
05 sep 2008 10u25