Rol van SOA bij infectie met HIV-virus verklaard

Onderzoekers van VU medisch centrum hebben een antwoord gevonden op hoe seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s) de kans op infectie met HIV vergroten. Het onderzoek toont aan dat specifieke immuuncellen, de Langerhans cellen, in normale, gezonde toestand beschermen tegen HIV. De rol van deze cellen verandert echter drastisch als in het weefsel een SOA aanwezig is, zoals gonorroe of chlamydia. De SOA verandert de Langerhans cellen van beschermers naar effectieve verspreiders van het virus. De kans op infectie met het HIV virus is dan sterk verhoogd. Het onderzoek van Marein de Jong, Lot de Witte en Theo Geijtenbeek verschijnt vandaag in het toonaangevende blad The Journal of Clinical Investigations.
Het onderzoek van De Jong, De Witte en Geijtenbeek bevestigt het belang van preventie en vroege screening op soa's. Ondanks het feit dat een soa ongemerkt kan verlopen, activeert deze de Langerhans cellen en verhoogt daarbij het risico op hiv infectie aanzienlijk. In aanwezigheid van een SOA, maakt het hiv-virus dus misbruik van de 'beschermende' Langerhans cel om zo een infectie te kunnen veroorzaken. Het onderzoek is des te opmerkelijker, omdat het uitgevoerd is met menselijk weefsel om zoveel mogelijk de echte situatie bij HIV-besmetting na te bootsen.

Het onderzoek heeft ook invloed op de discussie over de rol van besnijdenis bij mannen in de overdracht van het HIV virus. Langerhans cellen komen veel voor in de voorhuid van de penis. Omdat de voorhuid erg vatbaar is voor SOA's, zijn de Langerhans cellen in de voorhuid potentiële verspreiders van HIV. besnijdenis verwijdert ook een groot deel van de Langerhans cellen, waarmee de dubbele rol van deze cellen in de overdracht van het HIV-virus is uitgespeeld.
08 sep 2008 09u02
Bron: VU mc