Minister wil maximumfactuur voor thuiszorg

Arme gezinnen, ouderen of gehandicapten hoeven per maand niet meer dan 450 euro remgeld te betalen voor doktersbezoeken of geneesmiddelen. Wat daarboven komt, is voor rekening van de ziekteverzekering.
Vlaams minister van welzijn Steven Vanackere (CD&V), wil zo'n maximumfactuur nu ook invoeren voor de thuiszorg.

De kosten voor bijvoorbeeld poets- en strijkhulp, revalidatie, verpleging en verzorging zouden een maximumbedrag niet mogen overschrijden.

'Nu al hebben we voor de rusthuizen een eenvoudige factuur opgelegd zonder supplementen', zegt Vanackere. 'Eenzelfde factuur zou tegen het einde van het jaar verwezenlijkt moeten worden voor de thuishulp.'

Het probleem is wel dat een eventuele maximumfactuur voor de thuiszorg moet worden afgesproken met Wallonië. En daar steekt men veel minder geld in thuiszorg.

Zorgbehoevende ouderen worden in Wallonië gedwongen veel vroeger naar het rusthuis te gaan. Vanackere wil dat het probleem onderdeel uitmaakt van de communautaire onderhandelingen.

Vanackere stelde zaterdag ook zijn nieuw Woonzorgdecreet voor. Hij wil het professionele zorgaanbod aan huis versterken en uitbreiden door bijvoorbeeld gezinszorg en aanvullende thuiszorg (poetsen, karweitjes opknappen, oppashulp) samen te brengen.

Tijdelijke opvang moet ervoor zorgen dat ook de mantelzorger er soms even tussenuit kan.

Er komen ook meer dagverzorgingscentra en centra voor kortverblijf. Ook het herstelverblijf, de nachtopvang en de formule van gastgezinnen worden in heel Vlaanderen verder uitgebouwd.

De rusthuizen moeten er in de toekomst eveneens anders uitzien. Ze dienen te evolueren naar woonzorgcentra, waar ook meer tijd aan de mensen kan besteed worden en waar 'zorg op maat' kan geleverd worden.

Ook niet-residentiële ouderen moeten er terechtkunnen.
08 sep 2008 09u20
meer over
zie ook rubriek