Leuvense aids-onderzoekers doen belangrijke vondst

Een onderzoeksteam van de afdeling Moleculaire Geneeskunde van de K.U.Leuven, onder leiding van Frauke Christ en Zeger Debyser, heeft een eiwit ontdekt dat het HIV-1-virus transporteert tot in de kern van cellen. De vondst kan op termijn leiden tot nieuwe geneesmiddelen die de uitbraak van aids bij patiënten die besmet zijn door het HIV-1 virus afremmen. De vondst is volgens de onderzoekers ook interessant voor gentherapie.
Focus op partners hiv-eiwitten
Het onderzoek naar geneesmiddelen tegen aids richt zich de laatste tijd op mogelijke partners van de hiv-eiwitten. Voor zijn ontwikkeling moet het virus immers beroep doen op cellulaire eiwitten om zijn eigen beperkte arsenaal aan virale eiwitten aan te vullen. HIV is immers een lentivirus dat zich vermenigvuldigt door zijn eigen genetische informatie in te bouwen in het genetisch materiaal van een eigen gastcel.

Geslaagde laboproef
De onderzoekers zijn er nu in geslaagd de wijze te ontrafelen waarop HIV in de celkern belandt. Het virus doet hiervoor beroep op Transportine-SR2. De rol van dit eiwit is te vergelijken met een veerboot die met het genetisch materiaal van HIV, door de poriën van de kernmembraan, naar de celkern van de gastcel vaart. Een proef in het labo heeft inmiddels uitgewezen dat door het transportine-eiwit uit te schakelen dit genetisch materiaal effectief niet meer tot in de celkern geraakt.
10 sep 2008 08u54
Bron: De Morgen
zie ook rubriek