Vitamine B12 kan geheugenverlies voorkomen

Vitamine B12, dat aanwezig is in vlees, vis en melk, kan geheugenverlies op oudere leeftijd voorkomen. Ouderen met een lager dan gemiddeld gehalte aan vitamine B12 hebben zes keer meer kans op verkleining van de hersenen en dus op geheugenverlies.
Dit blijkt uit onderzoek aan de universiteit van Oxford. De wetenschappers onderzochten 107 klaarblijkelijk gezonden vrijwilligers tussen 61 en 87 jaar over een periode van vijf jaar. De groep werd opgedeeld naargelang het gehalte aan vitamine B12. De groep met het minste van deze vitamine in het bloed vertoonde merkelijk meer tekenen van krimpende hersenen. Deze groep zat wel nog boven de alarmdrempel voor vitamine B12-tekort, zoals momenteel door de wetenschap wordt erkend.

dementie
Professor David Smith, de leider van het onderzoek, plant nu een project om na te gaan of extra inname van vitamine B12 ertoe kan bijdragen om het krimpen van de hersenen te vertragen: "De snelheid waarmee ons brein op oudere leeftijd krimpt kan gedeeltelijk beïnvloed worden door wat we eten." Het krimpen van de hersenen is een natuurlijk ouderdomsverschijnsel en leidt tot een hoger risico op dementie.

lever en schaaldieren
Vooral lever en schaaldieren zijn van nature rijk aan vitamine B12. Maar de beste remedie tegen dementie en geheugenverlies is actief blijven, stoppen met roken, evenwichtig eten en regelmatig je bloed laten controleren.
10 sep 2008 09u48