Opleiding praktijkassistent van huisarts vanaf 2010

De Vlaamse hogescholen starten vanaf september 2010 met een opleiding "praktijkassistent voor de eerstelijnsgezondheidszorg", die anderhalf jaar zal duren. Deze assistenten zullen huisartsen met praktische zaken kunnen bijstaan. Het medische weekblad De Huisarts schrijft dat donderdag.
Potentieel zullen er zowat 4.000 praktijkassistenten aan de slag kunnen. Ze zullen huisartsen bijstaan bij onthaal, klassement, klaarzetten van medische materiaal en eenvoudige medisch-technische handelingen zoals het prikken van bloed, schrijft De huisarts.

Met de nieuwe opleiding spelen de Vlaamse hogescholen in op impulseo II, het steunfonds waarmee de overheid groepspraktijken van huisartsen wil aanmoedigen bij de aanwerving van een ondersteunende administratieve kracht.

De opleiding zal van het niveau hoger beroepsonderwijs zijn, en er wordt gemikt op pas afgestudeerden met een diploma secundair onderwijs. Maar ook in het volwassenenonderwijs zal het diploma gehaald kunnen worden.

Als alles goed gaat is het decreet dat de opleiding mogelijk maakt operationeel vanaf september 2009. Na een voorbereidingsperiode kan de opleiding dan worden aangevat vanaf september 2010.
11 sep 2008 09u05
Bron: De Morgen
zie ook rubriek