Gratis opsporing longziektes op Spirometriedag

De Belgische Vereniging voor Pneunomologie organiseert op woensdag 15 oktober 2008 voor de vierde keer een Spirometriedag. Iedereen die rookt, chronische hoest, astma of bronchitis of COPD (chronisch obstructief linglijden of rokerslong) heeft of snel buiten adem raakt komt in aanmerking voor een gratis test. De test meet de longcapaciteit, de hoeveelheid lucht die iemand kan in- en uitademen en is pijnloos.
Vierde dodelijkste ziekte
copd of rokerslong is een chronische of progressieve longaandoening die door de Wereldgezondheidsorganisatie beschouwd wordt als de vierde meest dodelijke aandoening. In België zouden er bij 40-plussers 680.000 copd-patiënten zijn, maar 50 tot 85 procent zou dat niet weten. Ongeveer 9 op 10 onder hen zijn rokers of -ex-rokers. Bovendien heeft 5 à 10 procent van de Belgen astma.

Inschrijven
Via de spirometrietest kunnen COPD en astma sneller opgespoord worden. Inschrijven voor de test kan vanaf 23 september via www.spirometrie.be. Tijdens de vorige Spirometriedag in mei vorig jaar lieten 1.254 mensen zich testen. Het initiatief had toen het meeste succes in Vlaanderen.
11 sep 2008 09u05
Bron: De Morgen
zie ook rubriek