De HGR brengt een advies uit over pathogeenreductie van bloedplaatjesconcentraten

De technologie voor pathogeenreductie (PRT: Pathogen Reduction Technology) wordt gebruikt om de (door virussen, bacteriën en parasieten veroorzaakte) besmettingsrisico’s, ondermeer in het kader van de transfusie van bloedplaatjesconcentraten, te beperken.
Over het algemeen beschouwt de literatuur de gevalideerde en veilige PRT-methodes als methodes die voordelen voor de optimale beveiliging van bloedbestanddelen inhouden.

De bedoeling van het advies van de HGR bestaat erin na te gaan of de methodes voor pathogeenreductie van bloedplaatjesconcentraten nuttig zijn en in hoeverre die technologie op alle bloedplaatjesconcentraten kan worden toegepast.

Op basis van de recente beoordeling van de wetenschappelijke kennis en de beschikbare literatuur is de HGR van mening dat de gevalideerde en veilige methodes voor pathogeenreductie van bloedplaatjesconcentraten efficiënte technieken zijn met de volgende voordelen:

- de reductie van de huidige overdrachtrisico’s van infectieuze agentia zoals virussen met enveloppe, (grampositieve en gramnegatieve) bacteriën en protozoa, doch niet de prionen;
- de reductie van de overdrachtsrisico’s van opduikende agentia via bloedtransfusie, in het bijzonder wanneer die nog niet bekend of geïdentificeerd zijn en er dus nog geen tests bestaan om ze op te sporen;
- de reductie van het overdrachtsrisico via bloedtransfusie van het influenzavirus in geval van grieppandemie.

De HGR beveelt de veralgemeende implementering, samen met een aandachtig toezicht op lange termijn via hemovigilantie, aan. De voor pathogeenreductie te gebruiken methodes moeten echter hun veiligheid en therapeutische werking bewezen hebben.

De volledige tekst van dit advies is online te vinden op volgend adres: http://www.health.fgov.be/HGR_CSS met referentie HGR nr. 8390.
11 sep 2008 09u11
meer over
zie ook rubriek