Vanackere trekt 1 miljoen uit voor zelfmoordpreventie bij jongeren

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Steven Vanackere trekt in 2008 een miljoen euro uit voor een initiatief dat het risico op zelfmoord bij jongeren moet beperken. Dat maakte de minister bekend naar aanleiding van de voorstelling van het boek "Om alles wat er niet meer is" woensdag in de Brusselse AB.
In het boek, een realisatie van de Werkgroep Verder, getuigen een vijftigtal jongeren tussen 13 en 23 jaar oud over de zelfmoord van hun vader, moeder, broer, zus, vriend of favoriete oom.

Het geld zal worden gebruikt voor de snelle opsporing en preventie voor jongeren met een hoog risico op psychose en jongeren waar de psychose zich al een tijdje heeft ingezet maar waar de signaalherkenning en de interventie niet goed zijn verlopen, aldus de minister.

"Het project draait rond het detecteren van psychosen waarbij de impact van de mogelijke schadelijke gevolgen (jobverlies, school afbreken, middelengebruik, inperking van sociaal leven, isolatie en uiteindelijk depressie) van een psychose verkleind worden en als dusdanig ook het suïciderisico beperkt wordt", zo zei hij.

Elk jaar komen er in Vlaanderen ongeveer 1.000 jongeren met een initiële psychose bij.

In 2009 wordt voorts om en bij het miljoen euro ingezet om een preventief aanbod te realiseren voor schoolgaande jongeren met psychische problemen. Het is belangrijk, aldus Vanackere, dat alle scholen een kwaliteitsvol beleid rond geestelijke gezondheid voeren, met aandacht voor een geïntegreerde benadering (met bijvoorbeeld ook links naar middelengebruik, pesten en geweld). Dit vergt onder meer vorming van leerkrachten en ouders, geestelijke gezondheidsbevordering bij leerlingen, vroegdetectie van jongeren met risico’s en zorg voor leerlingen met beginnende symptomen van depressie en suïcidaliteit.

In overleg met het onderwijs, onder meer binnen de commissie Gezondheidsbevordering van de Vlaamse onderwijsraad (VLOR), werd een werkgroep opgericht die binnenkort een concreet voorstel zal uitwerken voor een geïntegreerd geestelijk gezondheidsbeleid op school. In deze werkgroep zijn zowel de scholen en clb als de centra geestelijke gezondheidszorg vertegenwoordigd.
11 sep 2008 09u27
meer over
zie ook rubriek