Migraine kent geen taalgrens!

Vrijdag 12 september is het de 3de Europese migrainedag. Meer dan 1.000.000 Belgen hebben migraine. Aanstellerij volgens heel wat niet-lijders. Migraineleiders en artsen weten beter: migraine is een verlammende aandoening die vraagt om aangepaste medische begeleiding. Migraine ernstig nemen levert heel wat op: met een correct ‘management’ kan de ernst en frequentie van de aanvallen aanzienlijk verminderd worden. Om Belgische migraineleiders beter te informeren, organiseert de Belgische Hoofdpijnliga samen met de Belgian Headache Society op donderdag 11 september een gratis informatieavond in Brussel en Luik. Deze kan dankzij hoogtechnologische internetverbindingen in zijn volledigheid in Brussel én Luik gevolgd worden.
Informatieavond voor migrainelijders en groot publiek op 11 september
Dit jaar vindt de avondconferentie plaats op twee locaties: Brussel en Luik, met een ‘live videostream’ tussen de beide locaties. Hierdoor kan de conferentie volledig gevolgd worden in Brussel en Luik. Belgische migrainespecialisten lichten tijdens de avond verschillende topics rond migraine toe: Migraine en hormonen, chronische migraine en hoe deze te vermijden, migraine en de nek, nieuwe behandelingen, en meer. "Migraine wordt nog steeds ondergewaardeerd en onderbehandeld. Wie zijn been breekt, krijgt heel wat sympathie van zijn omgeving en vrienden schrijven iets joligs op de plaaster. Maar bij een migraine aanval komt er gewoonlijk niets ? je ziet er normaal uit. Veel migraine patiënten lijden nodeloos omdat ze de weg niet vinden naar effectieve behandelingen, zowel voor het snel afbreken van de aanval als eventueel voor het terugdringen van het aantal aanvallen.", stelt Pr. Dr. Paemeleire, ondervoorzitter van de Belgian Headache Society.

Zeg niet zo maar ‘hoofdpijn’ tegen migraine!
Migraine is een vaak eenzijdige, kloppende hoofdpijn, die gepaard kan gaan met overgevoeligheid aan licht en geluid en/of misselijkheid. Een onbehandelde aanval duurt 4 tot 72 uur en kan zo dominant aanwezig zijn dat de dagelijks activiteiten volledig lam worden gelegd. Vooral vrouwen worden getroffen: naar schatting 15 % van alle Belgische vrouwen hebben op jaarbasis migraine. Maar ook mannen (naar schatting 6 %) en kinderen kampen met migraine. Migraine kan zwaar doorwegen. De WHO rangschikte migraine in de top 20 van ziektes met het meest impact op de levenskwaliteit.

www.ontsnapaanmigraine.be
Is de hoofdpijn migraine? Welke verschillende soorten migraine bestaan er? Hoe kan ik migraine behandelen? Hoeveel en welke pijnstillers mag ik innemen? Vragen waar de website www.ontsnapaanmigraine.be een antwoord op biedt. Via een eenvoudige en korte test ontdekt de patiënt of zijn hoofdpijn daadwerkelijk migraine is. Om de intensiteit van de migraine na te gaan, kan de bezoeker een tweede beknopte vragenlijst invullen. Verder vindt de surfer – migrainepatiënt of niet – veel informatie over migraine: de verschillende soorten migraine, informatie over de oorzaak en eventuele migraine-uitlokkers, én allerlei tips om met de migraine om te gaan. Daarnaast kan er ook een migrainekalender gedownload worden zodat de migraineaanvallen correct in kaart kunnen worden gebracht.

In het kader van de 3de European Migraine Day Of Action zetten de patiënten verenigingen samen met de Belgian Headache Society op 11 september migraine nationaal in de kijker. De avondconferentie vindt van plaats in het SODEHOTEL LA WOLUWE, Emmanuel Mounierlaan 5, 1200 te Sint-Lambrechts-Woluwe. Geïnteresseerden kunnen de conferentie nog steeds bijwonen. Inschrijven kan nog steeds op: inschrijving.migraine@hotmail.com
11 sep 2008 09u29
zie ook rubriek