Via internet medicijnen bestellen of advies vragen

Limburgers kunnen vanaf deze maand hun medicijnen via internet bij de apotheker bestellen, raad aan hem vragen of online eenvoudige, correcte info vinden over hun kwaal of aandoening.
Ruim de helft van de 285 apothekers heeft zich ingeschreven op de websites www.apotheek.be of het eigen Limburgse initiatief www.mypharma.be. Die eerste is al helemaal online, op de Limburgse site verschijnen de volgende dagen alle links naar de deelnemende apotheken.

“Mensen kijken vaak op internet als ze info over hun gezondheid zoeken of meer willen weten over medicijnen of ziektes. Maar dat zijn niet altijd correcte, objectieve gegevens”, zegt Véronique Hayen van het Koninklijk Limburgs apothekersverbond (KLAV). De beroepsvereniging ging dan ook zelf de mogelijkheden van het wereldwijde web onderzoeken en vond twee initiatieven: www.apotheek.be en www.mypharma.be. “Die zijn vooral ontwikkeld om patiënten te informeren, geschreven op maat van die patiënt. En dat was precies wat wij zochten”, vertelt Hayen. Je vindt er adresgevens, een kaartje met de juiste locatie, wachtdiensten in jouw regio, eenvoudige medische taal, enz.

KLAV zette dan ook de schouders onder het project en alle 285 zelfstandige Limburgse apothekers kregen de kans om zich in te schrijven bij één van beide websites. “Ze konden kiezen voor een beperkte of uitgebreide eigen link. Ruim de helft is ingestapt, evenredig verdeeld op de twee sites.”

Peer
Mypharma werd zelfs ontworpen door een Limburgse apotheker: Patrick Meysen uit Peer dokterde een site uit waar je meteen zal kunnen doorklikken naar een apotheker in jouw buurt. “Vanaf eind deze maand gaan we operationeel zijn (een demo kan je nu al bekijken op de site). Heel belangrijk: alles wordt begrijpelijk voorgesteld voor de patiënt, met veel info. Zoals: hoe zit het met de maximumfactuur, waar moet ik naartoe met vervallen medicatie, info over geneesmiddelen, ziektebeelden, enz”, vertelt hij.

Van aambeien tot zweten, je vindt alle uitleg op de site, compleet met tips voor medicijnen. Bij de geneesmiddelen zelf staat duidelijk uitgelegd wat erin zit, hoe je de pillen moet slikken en waarop je moet letten. Handig voor patiënten is de mogelijkheid om online medicijnen te reserveren of zelfs al te bestellen (afhankelijk van het contract). Je moet ze wel nog zelf afhalen, want dat is voorlopig nog wettelijk verplicht. “Zo kan je in feite vanop je werk medicijnen bestellen en die ‘s avonds uithalen. In de toekomst moet het bijvoorbeeld ook kunnen dat je een mail krijgt van jouw apotheker - als je wil - als je een vervolgvaccinatie nodig hebt.”
Uiteraard betalen de apothekers voor de eigen website.
11 sep 2008 10u30
zie ook rubriek