Stress staat centraal in 'Week van het hart'

Stress is een belangrijke risicofactor bij hartaandoeningen. Weinig verrassend, maar toch iets waar te weinig rekening mee gehouden wordt, vindt de Belgische Cardiologische Liga. De 'Week van het Hart', van 21 tot 27 september, staat dan ook in het teken van stress.
Bus en reclame
Tijdens de week zal een bus van de Belgische Cardiologische Liga halt houden in zes grote steden. In de bus kunnen de deelnemers hun risico op hartaandoeningen testen. De eerste halte is op het Muntplein (Brussel), op 21 september, wat ook Autoloze Zondag is. Daarna trekt de bus naar Doornik, Luxemburg-stad, Gent, Charleroi, Luik en Overpelt.

Daarnaast is er ook een grote informatiecampagne met als thema "stress, dat laat ik niet aan mijn hart komen". De campagne wordt onderbouwd met posters, flyers en folders die worden uitgedeeld via de medische circuits.

Onderbelichte factor
Het heeft jaren geduurd voor de wetenschap toegaf dat stress een risicofactor is bij hartaandoeningen. Lange tijd werd alleen aandacht besteed aan de klassieke factoren (cholesterol, tabak, diabetes, bloeddruk). Andere factoren, zoals stress, gebrek aan beweging of obesitas, werden pas daarna erkend als risicofactoren.

Nut van stress
In principe is stress erg nuttig: het zorgt ervoor dat een dier in gevaar niet wordt verlamd door angst en de nodige energie vindt om zichzelf in veiligheid te brengen. Bij mensen kan het zich voordoen bij een moeilijke situatie op het werk, een familiaal geschil of een publiek optreden.

Een zeker niveau van druk kan ook helpen om succes te garanderen zonder een gevaar te vormen voor de gezondheid. "Het pas is wanneer we ons machteloos voelen om een bepaalde situatie te controleren, vooral wanneer ze repetitief is, dat deze "stress" schadelijk kan zijn", zegt de Belgische Cardiologische Liga.

Stress op zich is dus schadelijk, maar het kan ook als een katalysator werken om een hartinfarct te veroorzaken bij iemand die reeds letsels vertoont door klassieke risicofactoren als roken, diabetes of leeftijd.

Signalen van stress
De meest voorkomende alarmsignalen van stress zijn: vroeg wakker worden (rond 4 uur), aanhoudende vermoeidheid, spierspanningen in kaak, nek en schouders, verlies van concentratie en kortetermijngeheugen en angst voor massa's. Om stress te verminderen is het belangrijk om voldoende mentale pauzes te nemen, te leren ademhalen via de buik en emoties te uiten.
12 sep 2008 08u53
Bron: De Morgen
zie ook rubriek