Europese week van de urologie

In Europa worden elk jaar 346 000 nieuwe gevallen van prostaatkanker gedetecteerd bij mannen ouder dan 55 jaar, waarvan meer dan 5 000 in België.
Urologische aandoeningen worden vaak genegeerd, hoewel ze een grote impact kunnen hebben op de gezondheid en levenskwaliteit van vele mannen en vrouwen.
Ten minste 1 op 10 personen van 65 jaar of ouder, mannen en vrouwen, lijden aan urinaire incontinentie (ongewild urineverlies).
Erectiele dysfunctie (erectieproblemen) treft steeds meer mannen. Men verwacht dat in 2025 in Europa 42,8 miljoen mannen hieraan zullen lijden.

Overdreven schaamte en schrik voor het detecteren van de symptomen zijn de belangrijkste redenen waarom veel Europese patiënten aarzelen hun dokter te contacteren en met hem hun urologische problemen, die andere ergere aandoeningen kunnen maskeren, te bespreken.

Daarom organiseert de Europese Associatie van urologie in samenwerking met de nationale verenigingen dit jaar van 15 tot 19 september de Week van de urologie. Tijdens deze week zal een nieuwe informatiecampagne voor patiënten worden gelanceerd waarbij 3 onderwerpen aan bod zullen komen: de prostaat, incontinentie en erectiele dysfunctie.

Vanaf 15 september worden er gratis patiëntenbrochures ter beschikking gesteld in de wachtzalen van de Belgische urologen. Deze brochures zijn ook online beschikbaar op www.bvu.be. Op die manier willen we de patiënten sensibiliseren en hen uitnodigen hun geneesheer te contacteren.
15 sep 2008 11u18
zie ook rubriek