UZ Brussel gebruikt robot voor hartritmestoornissen

Het Universitair Ziekenhuis Brussel heeft vandaag een hartpatiënt behandeld met robottechnologie, een primeur voor België. De technologie laat toe om zeer nauwkeurig alle plaatsen in het hart van de patiënt te meten en in kaart te brengen. Ook het risico op hartperforatie wordt hierdoor uitgesloten.
Via internet
De robottechnologie bestaat uit een zeer soepel draadje dat tot in het hart van de patiënt geplaatst wordt door een bestuurbaar magnetisch veld. Dankzij deze techniek moet de chirurg de catheter niet meer manueel besturen maar kan deze via een joystick van op afstand bediend worden. Via internet en satelliet kan het team van het UZ Brussel zelfs patiënten behandelen die zich in New York, Tokyo of Barcelona bevinden.

Het UZ Brussel is vandaag het enige Belgische ziekenhuis met deze technologie. Het is tevens het enige ziekenhuis dat over de mogelijkheid beschikt om niet alleen ritmestoornissen weg te branden maar ze ook weg te vriezen. "Deze mogelijkheden vergroten het succes van de behandeling en verkleinen het risico op complicaties en leveren dus een groot voordeel op voor de patiënt", klinkt het.
16 sep 2008 09u11
Bron: De Morgen
zie ook rubriek