Federaal systeem numerus clausus is mislukt

Het federale systeem voor de planning van het medische aanbod is mislukt. Dat meent de Franstalige minister voor het hoger onderwijs Marie-Dominique Simonet. Ze vindt dat het systeem herzien moet worden, want de Franse gemeenschap zal nooit een goede formule kunnen vinden voor de numerus clausus in de geneeskundestudies.
Failliet
Simonet wijst erop dat er steeds meer buitenlandse artsen in ons land actief zijn terwijl de Franstalige universiteiten jaar na jaar studenten die in het eerste jaar geslaagd zijn de toegang tot het tweede jaar moeten ontzeggen. "Het Belgisch federaal systeem toont zijn failliet aan", zegt ze.

De federale overheid levert sinds 1996 elk jaar een beperkt aantal riziv-nummers af. Om de instroom aan nieuwe artsen te beperken, organiseert Vlaanderen een ingangsexamen. De Franstalige gemeenschap houdt een selectie na het eerste jaar. De rectoren van de Franstalige universiteiten pleitten er onlangs voor om ook in Franstalig België een ingangsexamen op te zetten.

"Valse oplossing"
Maar volgens Simonet is dat een "valse goede oplossing". "We zouden het risico lopen veel goede studenten te verliezen", zegt ze. Zij vindt dat het federale systeem herzien moet worden in functie van de medische realiteit.
Interessante links:
16 sep 2008 09u11
Bron: De Morgen
zie ook rubriek