Hersenen krimpen bij vegetariërs

De kost van vegetariër zijn zit niet enkel in het ijzertekort, maar ook... in een kleiner brein. Britse wetenschappers ontdekten dat mensen met een tekort aan vitamine B12 zes keer meer kans hebben op het krimpen van het brein.
B12 vind je vooral in lever, vis en melk. Vegetariërs en veganisten hebben dus een verhoogde kans op een B12-tekort. Het tekort is gevaarlijk en kan leiden tot bloedarmoede en een ontsteking van het zenuwsysteem. Vegetariërs nemen best genoeg zuivel op om geen (groot) tekort op te nemen. Voor veganisten zijn er gist-extracten en met B12-verrijkte soja en ontbijtgranen. Hen wordt ook aangeraden B12-vitamines te slikken.

Tests bij bejaarden
De onderzoekers van Oxford ontdekten de link bij het afnemen van geheugentesten en hersenscans bij 107 mensen tussen 61 en 87 jaar. Vijf jaar laten werden de testen opnieuw afgenomen. Toen bleek dat de personen met een B12-tekort meer kans hadden op kleinere hersenen. Hoeveel kleiner, en welke impact dit heeft werd er niet bij vermeld.

alcohol
Overigens is het niet eten van vlees niet de enige factor die leidt tot hersenkrimping. Ook vrouwen die 14 of meer alcoholische drankjes nuttigden verloren ruim 1,5 procent meer van hun brein dan geheelonthouders. Bierdrinkers zien het geheugencentrum van de hersenen, de hippocampus, met tien procent krimpen in vergelijking met wijndrinkers.

Hoe meer kilo's, hoe minder hersenen
Tot slot leidt ook overgewicht tot een kleiner brein, zo ontdekten Zweedse onderzoekers. De hersenen krimpen vanaf een bmi van 27. Voor elk punt dat het bmi stijgt, verliezen ze 1,3 tot 1,6 procent van de hersenen.

Wat aan het denken zet: vegetariërs en veganisten gebruiken gemiddeld genomen ook minder alcohol en hebben minder kans op overgewicht dan de rest van de bevolking. Wie loopt dan het meest gevaar?
17 sep 2008 09u06
Bron: De Morgen
zie ook rubriek