Inzet domotica verlicht de werkdruk

Het werken met domotica in kleinschalige woonvormen voor dementeren heeft geen negatieve invloed op de werkdruk en het werkplezier van verzorgenden. Dat meldt Tijdschrift voor Verzorgenden (TVV) in de Special Kleinschalig wonen, die recent is verschenen.
Werkplezier
Verzorgenden hadden geen problemen met de gebruikvriendelijkheid van domoticasystemen, terwijl het werkplezier gelijk bleef. domotica zijn technologieŽn die de kwaliteit van wonen verbeteren, zoals automatische nachtlampen voor toiletbezoek, of deuren die vanzelf openen of dicht blijven voor bepaalde bewoners.

valincidenten
Uit onderzoek van het VUmc en de GGD Amsterdam blijkt bovendien dat ook dementerenden in kleinschalige groepswoningen positieve effecten ondervinden. De kwaliteit van leven verbetert, doordat bewoners meer kunnen rondlopen en meer contacten kunnen onderhouden met andere bewoners en verzorgenden. Ook valincidenten in de bad- en toiletruimtes 's nachts komen minder voor door het uitbed alarm. Verzorgenden zijn door de alarmering eerder ter plekke.
17 sep 2008 09u14
zie ook rubriek