Nieuw KUL-computerprogramma speurt tumoren beter op

Liesbet Roose van het Medical Imaging Center (K.U.Leuven) heeft in het kader van haar doctoraatsthesis een beeldvormingsmodel ontwikkeld dat een oplossing biedt voor problemen die kunnen opduiken bij de klassieke opsporing van tumoren met CT- of MR-scanners. Het nieuwe computerprogramma kan ook voorspellen hoe een borst er zal uitzien na een reconstructie of vergroting.
Echte veranderingen duidelijker in beeld
Met CT- of MR-scanners wordt met een tussentijd van weken of maanden beelden gemaakt van zacht lichaamsweefsel om tumoren op te sporen en te volgen. Roose heeft nu een oplossing uitgewerkt voor het probleem dat het onmogelijk is om de patiënt tijdens de scan steeds dezelfde houding te laten aannemen.

Hierdoor ontstaat soms twijfel of de verandering in het beeld te wijten is aan kanker of aan weefselvervorming doordat de vrouw een andere houding aannam. Met haar nieuwe computertechniek worden dergelijke vervormingen uitgeschakeld zodat echte veranderingen duidelijker in beeld komen.

Simulator
Het programma neemt daarvoor de biomechanische eigenschappen van menselijk lichaamsweefsel als uitgangspunt. Het model kan ook als simulator gebruikt worden om het resultaat van plastische borstchirurgie te voorspellen. Commerciële toepassingen zoals het voorspellen van het resultaat van louter esthetische borstvergrotingen zijn echter nog verre toekomstmuziek.
18 sep 2008 09u19
Bron: De Morgen
zie ook rubriek