FDA verbied import van generieke geneesmiddelen uit India

Als reden geeft de FDA op dat er schendingen van de productienormen zijn geconstateerd. Eén geneesmiddel is uitgesloten van het verbod om een tekort in aanbod te voorkomen.
RANBAXY Laboratories Ltd, met hoofdkwartier in Gurgaon Haryana en is de grootste producenten van geneesmiddelen in India. Het bedrijf exporteert naar 125 landen en is één van de tien grootste fabrikanten van generieke geneesmiddelen in de hele wereld.

De Indiase onderneming moet voldoen aan de Good Manufacturing Practice (cGMP) richtlijnen, echter heeft steeds gereageerd met twijfelachtige verklaringen.

De FDA heeft nu daarop gereageerd met een verbod op de invoer van geneemsiddelen uit twee productie-eenheden in India, hoewel de FDA naar eigen verklaring, niet kon aantonen dat het om inferieure kwaliteit zou gaan. Het verbod heeft alleen betrekking op de import. Reeds in de VS in de handel aanwezige middelen mogen blijven worden geleverd.

Het preferentiebeleid van verzekeraars in Nederland heeft de Indiase firma Ranbaxy dit jaar aangewezen het generiek simvastatine te leveren.
18 sep 2008 09u21
meer over
zie ook rubriek