Griepvaccin bevat dit jaar drie nieuwe virusstammen

Voor het eerst in 20 jaar bevat het griepvaccin drie nieuwe virusstammen, waarvan een erg kwaadaardig. Toch is er volgens het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) geen reden tot paniek.
Geen paniek
De samenstelling van het vaccin bestaat dit jaar uit drie nieuwe virusstammen, waarvan twee uit het Australische continent. Een daarvan, virusstam H3N4, is bijzonder ziekmakend. Er is echter geen reden tot paniek, het is namelijk niet zeker dat die in België opduikt, zegt het WIV.

Uit voorzorg
"Van de drie nieuwe virusstammen, deden er twee de ronde in het zuidelijk halfrond, en die zijn ter preventie opgenomen in het vaccin voor het noordelijk halfrond. We weten echter niet of die stam dit jaar bij ons zal opduiken De de derde stam is gelijkaardig aan een virusstam die vorig jaar circuleerde", legt Viviane Van Casteren van het WIV uit.

Voortdurend muteren
Experten van de Wereldgezondheidsorganisatie komen elk jaar samen om te selecteren welke drie stammen de gezondheid van de mens het meest waarschijnlijk zullen bedreigen. Meestal zijn bij het nieuwe vaccin maar een of twee nieuwe stammen in vergelijking met het jaar voordien. Dit jaar echter, voor het eerst in 20 jaar, werden drie nieuwe stammen gebruikt. "Het griepvirus muteert voortdurend, het type virus verandert elk seizeon en het is moeilijk te voorspellen welke stammen de ronde zullen doen", aldus nog Van Casteren.
19 sep 2008 11u42
Bron: De Morgen
zie ook rubriek