Personeel wil geen opname in eigen verpleeghuis

Bijna twee derde van het personeel van verpleeghuizen wil later niet in de eigen instelling worden opgenomen. Dat blijkt een onderzoek van Rondom 10 onder bijna vijfhonderd leden van de verpleegkundige vakbonden NU'91 en Unie Zorg en Welzijn. De resultaten werden gisteravond in een live debat op Nederland 2 bekendgemaakt.
Meer dan 80 procent van het personeel van verpleeg- en verzorgingshuizen vindt dat het geen goede zorg aan bewoners kan bieden. En bijna de helft van de thuiszorg-medewerkers vindt dat de eigen dienstverlening te kort schiet. Belangrijkste oorzaak: personeelstekort en geldgebrek.

De helft van de verpleegkundigen en verzorgenden overweegt een andere baan te nemen, uit onvrede met het huidige werk. Ondanks de kritiek die verpleegkundigen en verzorgenden op de eigen instellingen hebben, vindt meer dan 70 procent dat de buitenwereld een te negatief beeld van de zorg heeft.

In verpleeg- en verzorgingshuizen woedt op dit moment een felle discussie of verwarde en agressieve demente mensen mogen worden vastgebonden. Op 21 september, Wereld Alzheimerdag, start een campagne om fixatie uit te bannen. Dat betekent: geen bedhekken en geen zweedse banden meer in verpleeg- en verzorgingshuizen.

Volgens de Rondom 10-steekproef wordt de zweedse band in 55 procent van de verpleeghuizen gebruikt. En 93 procent van de verpleeghuizen plaatst hekken om het bed van de patiŽnt.

Zonder deze fixatiehulpmiddelen denkt nog maar 17 procent van de werkers in de verpleeghuizen zijn werk prima te kunnen uitvoeren.
22 sep 2008 08u59
Bron: Bijzijn.nl
zie ook rubriek