Nieuwe geneesmiddelen worden gegijzeld

De farmaceutische industrie en staatssecretaris voor Begroting Melchior Wathelet (cdH) ruziŽn over de overschrijding van het budget 2008 voor nieuwe geneesmiddelen (119 miljoen euro). De industrie verwijt Wathelet het blokkeren, sinds mei, van de terugbetaling van acht geneesmiddelen. De staatssecretaris verdedigt zich en verklaart dat die producten "geen toegevoegde therapeutische waarde hebben en hun prijs "onredelijk" is.
"Choquerend"
"Zijn weigering is choquerend, want we hebben sinds drie jaar een 'buffer' ingesteld. Dat fonds voor de zekerheid van 100 miljoen euro laat de regering toe om eruit te putten in geval van budgetoverschrijding", legt Leo Neels van Pharma.be uit. Met dat systeem kan de regering makkelijker en sneller innoverende geneesmiddelen terugbetalen. Dat is nu niet het geval voor de acht betreffende geneesmiddelen, die onder meer gebruikt worden in de strijd tegen kanker, aids en hepatitis C.

"Normale maatregelen"
Volgens de staatssecretaris is het normaal dat er economische maatregelen worden opgelegd bij zulke grote budgetten, zonder dat dat nadeel oplevert voor de patiŽnten. De farmaceutische bedrijven zeggen dan weer dat de commissie voor terugbetaling van geneesmiddelen en minister van Volksgezondheid Laurette onkelinx (PS) de terugbetaling van de geneesmiddelen hebben goedgekeurd.
22 sep 2008 09u15
Bron: De Morgen
meer over
zie ook rubriek