Kankercentrum bespaart patiënten verplaatsingen

SINT-NIKLAAS - Het kankercentrum in het fusieziekenhuis Nikolaas in Sint-Niklaas gaat in 2010 of 2011 open. Door de opening van het kankercentrum in het fusieziekenhuis AZ Nikolaas krijgen patiënten hun volledige behandeling vanaf dan op één adres inplaats van op twee locaties.
Kankerpatiënten worden nu al onderzocht en behandeld in Sint-Niklaas, maar voor hun bestraling moeten ze uitwijken naar Antwerpen of Gent. 'De sessie daar duurt hooguit vijf tot tien minuten, maar er gaat veel tijd verloren met de verplaatsingen', zegt oncoloog Ines Deleu van AZ Nikolaas.

Dat transport veroorzaakt tevens stress. 'De patiënten worden ofwel gevoerd door familie, die daarvoor vakantie moeten nemen, ofwel worden ze gebracht in een ziekenwagen, vaak met nog drie patiënten.'

De dienst radiotherapie, waarvoor de exploitatievergunning net is afgeleverd, zal nog niet onmiddellijk operationeel zijn. 'Eerst moeten de bunkers voor de radiotherapie worden gebouwd, een technische karwei', zegt de directeur van het ziekenhuis, Koen Michiels. 'Ook moeten de medewerkers worden opgeleid. als de bouw midden 2010 klaar is, zal het nog zes tot negen maanden duren voor de eerste patiënt zal worden bestraald.'

Het kankercentrum komt in de ex-ocmw-Stadskliniek in de Lodewijk De Meesterstraat. Voor de patiënt biedt de dienst voor radiotherapie het voordeel dat de volledige behandeling in handen zal zijn van hetzelfde artsenteam.

De oprichting van de dienst radiotherapie was een van de redenen waarom de Sint-Niklase ziekenhuizen Maria Middelares en de Stadskliniek bijna twee jaar geleden fuseerden. Ook was het de bedoeling een kinderpsychiatrie op te richten en een verzorgingsprogramma voor hartpatiënten op te starten. De psychiatrie is ondertussen een jaar open en de cardiologische afdeling komt er mogelijk ook aan.
23 sep 2008 09u06
zie ook rubriek