Tien miljoen euro voor rusthuizen

TONGEREN/HASSELT - De stichting Limburg Sterk Merk (LSM) wil 1.900 extra rusthuiswoongelegenheden creëren. 'Die 1.900 kamers extra creëren, is geen sinecure', zegt gedupeerde voor Welzijn Erika Thijs (CD&V). 'Vroeger was Limburg de jongste provincie van Vlaanderen, maar de tijd staat niet stil. Je zou kunnen zeggen dat we allemaal samen oud worden.
Tussen 2005 en 2025 stijgt het aantal 60-plussers van 165.653 tot 272.849. Het aantal 80-plussers gaat van 24.970 naar 52.151. Die toename is bijna dubbel zo groot als in de rest van Vlaanderen. We moeten dat niet als een probleem zien, maar als een uitdaging. Vooral in het zuiden van Limburg is de bevolking oud', zegt Erika Thijs.

Volgens de gedupeerde zijn er in onze provincie sinds 1 januari 2006 al 641 extra rusthuisbedden in gebruik genomen. Daar moeten er dus de komende jaren nog eens 1.900 bijkomen om tegemoet te komen aan de behoeften van de vergrijzende bevolking.

Daarvoor wordt tien miljoen euro uitgetrokken uit de LSM-pot. LSM is de nieuwe stichting waarin de niet-rendementsgebonden middelen (zoals die voor de welzijnssector) van Lisom en de investeringsmaatschappij LRM in ondergebracht werden. LSM wordt beheerd door de provincie.

'Zowel rusthuizen als centra voor kortverblijf kunnen een aanvraag indienen voor de subsidie. Het geld is bedoeld voor commerciële rusthuizen en voor ocmw-rusthuizen', zegt gedeputeerde Frank Smeets. 'Het kan worden gebruikt om kamers bij te bouwen of om een nieuw rusthuis te bouwen. Per bijkomende woongelegenheid geven we 6.500 euro. Daar kan nog 1.000euro bijkomen als er een hoge graad van hulpbehoevendheid is. De bouw van de extra kamers is goed voor 900 banen', zegt Smeets. Behalve die tien miljoen euro die 40procent van de middelen voor de rusthuizen uitmaakt, zijn er nog voor 60procent Vlaamse subsidies.

Daarenboven stelt de LRM ook nog eens 20miljoen euro risicokapitaal ter beschikking, maar dat geld moet wel worden terugbetaald. 'De bedoeling van investeringsmaatschappij LRM is winst maken, maar die winst wordt opnieuw geïnvesteerd in LSM', zegt LRM-directeur Stijn Bijnens.
23 sep 2008 09u07
zie ook rubriek