Muziek versus dikke darmkanker

Alle beetjes helpen als het erop aan komt colonkanker te bestrijden. Een cd-speler in de interventieruimte plaatsen, is echt niet het einde van de wereld. Nu is immers zeer algemeen aangetoond dat muziek bij endoscopische procedures de angst kan doen afnemen en de duur van de procedure verkorten. Een bericht in het medische weekblad de Huisarts.
coloscopie is een efficiënte methode om colonkanker of premaligne poliepen op te sporen. Maar patiënten staan nogal terughoudend tegenover dit onderzoek. Mensen zijn bang pijn te hebben of er belachelijk bij te liggen. Zelfs als ze het onderzoek aanvaarden, zijn ze vaak angstig. Het gebruik van een kalmeermiddel is een optie, maar dit verhoogt bij coloscopie het risico van cardiovasculaire incidenten tijdens het onderzoek en cardiorespiratoire complicaties achteraf, zeker bij oudere patiënten.

De ontspannende werking van muziek is artsen al eeuwen bekend. Sinds de jaren 90 wordt het effect van muziek op het comfort van de patiënt tijdens onderzoeken bestudeerd. Recentelijk werd zeer algemeen aangetoond dat muziek bij endoscopische procedures de angst kan doen afnemen en de duur van de procedure verkorten. Onderzoekers hebben nu ook met een meta-analyse aangetoond dat muziek specifiek bij coloscopie het gebruik van sedatieve medicatie deed reduceren. Het gevolg daarvan was dat de procedure minder lang duurde en de patiënt vroegtijdiger naar huis kon. De auteurs denken dat het afgenomen gebruik van sedatieve medicatie te wijten is aan minder angst bij de patiënt. Er werd geen ongunstig effect van het gebruik van muziek tijdens een coloscopie beschreven. Minder angst en een kortere procedure kunnen bij patiënten de bereidheid om een coloscopie te ondergaan, verhogen.

In de bevindingen van de gastro-enterologen zit mogelijk een bredere boodschap. Het ontspannende effect van muziek zou kunnen worden te baat genomen in iedere praktijk waar ietwat belastende diagnostische of therapeutische ingrepen plaatsvinden. Optimaal is natuurlijk, zo zeggen onderzoekers nog, dat de muziek de patiënt aanspreekt. Met de huidige technologie is het mogelijk een zeer brede keuze aan te bieden. Wel moet men ervoor opletten dat de arts niet door de muziek verstrooid raakt, omdat ze hem onbekend of storend voorkomt.
25 sep 2008 09u13
zie ook rubriek