Nieuwe bloedtest toont geslacht baby bij 7 weken

Met 7 weken al weten of het kindje in je buik een genetische afwijking heeft? En of het een meisje of jongen wordt? Er schijnt een test in de maak te zijn die dat allemaal kan vertellen. Maar of we daar blij mee moeten zijn?
Dankzij de test kunnen op een veilige manier aandoeningen als het syndroom van Down en cystic fibrosis (taaislijmziekte) maar ook het geslacht van de foetus al na 7 weken zwangerschap vastgesteld worden.

Nu kan dat alleen met een vruchtwaterpunctie. Die kan pas in een veel later stadium van de zwangerschap uitgevoerd worden en is bovendien niet geheel zonder risico voor moeder en kind.

Volgens artsen zou de test binnen 5 jaar beschikbaar moeten zijn. Hij zorgt nu echter al voor veel discussie in de medische wereld omdat hij de trend van designerbaby's zou stimuleren.

ouders die per se een jongetje of een meisje willen, kunnen immers dankzij in de test rechtvaardiging vinden voor hun besluit om al vroeg in de zwangerschap voor een abortus te kiezen.


Andere artsen beweren dat de test of nadelige psychologische effecten zal hebben. Veel vrouwen ervoor zullen ervoor kiezen zonder er eerst goed over na te denken. Ze denken dat de test hen zal geruststellen. Maar 100% garantie op een gezond kind kan geen enkele test geven.
29 sep 2008 09u21
zie ook rubriek