Nederlandse hoofdpijnpatiŽnten verslaafd aan pijnstillers

Zeker 300.000 hoofdpijnpatiŽnten in Nederland zijn verslaafd aan pijnstillers. Farmaceuten beÔnvloeden de patiŽnten en de huisartsen om de verkoop te stimuleren. Dat zegt een groep neurologen in een uitzending van het tv-programma Zembla.
pijn' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>hoofdpijnpatiŽnten grijpen naar de pijnstillers omdat de juiste diagnose van de hoofdpijn zelden wordt gesteld. Dit komt omdat er weinig bekend is over de oorzaken van hoofdpijn. Dagelijks gebruik van paracetamol of het migrainemiddel triptane leidt echter tot verslaving. Die verslaving kan weer nieuwe hoofdpijnen tot gevolg hebben, aldus John Lebbink, neuroloog bij de Bonifatius Hoofdpijnkliniek.

In de kliniek in Dokkum worden patiŽnten gestimuleerd om af te kicken van de medicijnen en wordt de oorspronkelijke oorzaak van de pijn behandeld. Lebbink: "PatiŽnten denken dat het geen kwaad kan om dagelijks pijnstillers te slikken. Nergens ter wereld wordt zoveel paracetamol verkocht als in Nederland".

De farmaceuten beÔnvloeden patiŽnten en huisartsen en stimuleren de verkoop, zo stelt Lebbink. Congressen van huisartsen en geneeskundige tijdschriften worden allemaal gefinancierd door de farmaceutische industrie. Lex Goudswaard van het Nederlands Huisartsen Genootschap vindt dit "een onethische poging om het voorschrijfgedrag te beÔnvloeden".

Opvallend is dat ook de Nederlandse Vereniging van HoofdpijnpatiŽnten grotendeels wordt gesponsord door farmaceuten zoals MSD en GlaxoSmithKline. Hun advertenties staan in de brochures van de vereniging.

Mevrouw Mensing, woordvoerster van de vereniging, ziet hier geen bezwaar in. "Bovendien kan het niet anders, want van het Rijk krijgen we niet genoeg geld om brochures te financieren".
29 sep 2008 09u28
Bron: De Morgen
zie ook rubriek