Mannen gezocht in welzijnssector

De welzijnssector heeft niet alleen nood aan meer allochtonen en personen met een handicap als personeelslid, maar ook aan mannen. Tachtig procent van het personeel bestaat uit vrouwen.
De welzijnssector (bijzondere jeugdzorg, gehandicaptenzorg, revalidatiesector, kinderopvang en gezinsondersteuning) heeft maar 20 procent mannen onder zijn personeelsleden. In de kinderopvang is maar 2 procent mannelijk. In de bijzondere jeugdzorg - waar men 'jongeren in moeilijkheden' opvangt, meer jongens dan meisjes - is de toestand iets maar niet veel beter: daar is 27 procent mannelijk.

Dat blijkt uit een studie van de werkgeverskoepel Vlaams Welzijnsverbond (VWV).

als de helft van de arbeidsmarkt haast terzijde wordt gelaten, is het niet verwonderlijk dat er een tekort aan personeel en aan kandidaten is. Voor een aantal subsectoren is de bijna-afwezigheid van mannen ook inhoudelijk geen goede zaak.

Eerder bleek al dat het ook op andere vlakken niet zo goed gaat met de 'diversiteit': de sector telt amper 1 procent allochtone werknemers en minder dan een half procent werknemers met een handicap (DS 19 augustus).

De aanwezigheid van ouderen is vrij normaal te noemen. Twintig procent is ouder dan 50 jaar. De sector was ook een van de eerste om specifieke maatregelen uit te werken om ouderen langer aan het werk te houden. Al een derde van het personeel geniet van 'rimpeldagen', extra vakantiedagen voor 45-plussers.
01 okt 2008 09u13
zie ook rubriek