Open scanner maakt MR-scan minder eng

Een onderzoek met de MR-scan wordt minder eng door het gebruik van twee nieuwe technieken. Ten eerste zal worden gewerkt met een open scanner, ontwikkeld door Philips, en een aangepaste omgeving. Voorlopig zal dit enkel van toepassing zijn in het Ter Lindenziekenhuis in Knokke.
50 procent meer
Bij een MR-scan, of een magnetische resonantie-scan, wordt de patiënt nu in een relatief kleine koker geplaatst voor een kwartier tot halfuur. De enge ruimte schrikt redelijk wat mensen af. De zogenaamde 'open scanner' is ruimer en moet de vrees voor het onderzoek helpen wegnemen. Uit tests blijkt al dat de open scanner 50 procent meer patiënten lokt.

Licht aangepast
Naast de scanner, die meer ruimte biedt aan de patiënt, werd ook de omgeving aangepakt. Tijdens het onderzoek wordt het licht aangepast, worden beelden geprojecteerd op de muren en weerklinkt aangename muziek. De patiënt heeft de keuze uit een tiental thema's. Het gevolg van deze 'Ambient Experience' is een rustigere patiënt tijdens het onderzoek.

In Knokke-Heist zullen circa 150 onderzoeken per week gebeuren met de nieuwe scanner. Vooral kinderen, zwaarlijvige patiënten en patiënten met claustrofobie zullen naar het nieuwe toestel worden verwezen.
02 okt 2008 09u01
Bron: De Morgen
zie ook rubriek