Gebrek aan zon fataal voor Schotland

Schotten zijn doorgaans ongezonde mensen; niet voor niets torst het land een van de hoogste cijfers in West-Europa voor doodgeboren baby's. De oorzaak moet niet enkel gezocht worden in sommige van Schotland's armste streken. Uit nieuw onderzoek blijkt dat het regenachtige en zonloze klimaat een belangrijke factor is in dat gegeven.
In de studie worden de hoge ziektecijfers (multiple sclerosis (MS), diabetes, arthritis en verschillende vormen van kanker) uitgelegd door een gebrek aan vitamine D, dat het lichaam bereikt via zonnestralen.

Orkney en Shetland bijvoorbeeld worden door amper 24% van de beschikbare zonnestralen bereikt. Die gebieden hebben de hoogste MS-cijfers ter wereld.

Een gebrek aan vitamine D komt tot tweemaal vaker voor bij de Schotten dan bij hun Engelse buren. Het vitamine D-niveau van de Schot is gemiddeld tot viermaal lager dan dat van zijn Engelse zuiderbuur. Hoofdonderzoeker Dr. Oliver Gillie raadt de Schotse overheid dan ook aan om campagnes op te starten die het nemen van vitamine D-supplementen aanmoedigen.
03 okt 2008 20u50
Bron: Express.be
zie ook rubriek