Jeugd is zich niet bewust van ongezonde levensstijl

Veel jongeren vinden dat ze gezond leven, maar doen dat in werkelijkheid juist niet. Ze gaan zich te buiten aan alcohol en drugs, roken en lijden aan overgewicht. Dat constateert de Nationale DenkTank na onderzoek. De Nederlandse denktank schat de maatschappelijke kosten als gevolg van roken, drinken en ernstig overgewicht dit jaar op 7,8 miljard euro.
De Nationale DenkTank presenteert vrijdag de uitkomsten van het onderzoek dat is gebaseerd op tweehonderd gesprekken met jongeren en een online-enqete waaraan vijfduizend jongeren deelnamen.

Bijna helft ongezond
Van de ondervraagden vindt 83 procent dat hij of zij gezond leeft, maar in werkelijkheid houdt 47 procent er een ongezonde levensstijl op na. Volgens de denktank is het onder de ongezondsten nog erger gesteld: 62 procent van hen heeft het idee toch gezond te leven.

drugs en roken
De jongeren vinden drugsgebruik en roken de grootste gevaren voor de gezondheid. Ze zien alcohol als een minder grote bedreiging. Het DenkTank-onderzoek toont echter aan 33,1 procent van de jongeren boven de 16 jaar doet aan het zogenoemde binge-drinken; in korte tijd veel alcohol (meer dan vijf glazen) achter elkaar nuttigen.

Zes glazen alcohol
De jongeren zitten er niet echt mee. En op de vijf (22,8 procent) vindt dat je bij zes glazen nog niet te veel hebt gedronken. Van de jongeren boven de 16 is dat zelfs 44,7 procent. En op de zes jongeren vindt twaalf glazen alcohol niet te veel.

Hulp ouders
Van de ondervraagden vindt 44 procent dat ouders kunnen helpen bij de verbetering van hun leefgedrag. Aan de andere kant hanteert een derde van de ouders geen regels wat betreft de alcoholconsumptie.

overgewicht
overgewicht komt bij een op de tien jongeren voor. Van hen vindt 62,2 procent dat hij of zij toch gezond leeft. "als de huidige trends doorzetten, zal vooral obesitas de komende jaren sterk toenemen waardoor de totale maatschappelijke kosten met 23 procent zullen stijgen", aldus de denktank.
03 okt 2008 09u14
Bron: De Morgen
zie ook rubriek